Hva er egentlig hypnose?

Hypnose er en fokusert sinnstilstand dominert av det underbevisste sinnet hvor du er mye mer mottagelig og åpen for positive ideer, påbud og forslag som kan resultere i et nytt positivt adferdsmønster.
De fleste har opplevd å være så oppslukt av fantasiverden som utspiller seg i et spill, i en film, bok eller TV program at de glemmer omverdenen rundt seg fullstendig. Om noen snakker til deg når du er i denne tilstanden kan det ta noen sekunder før du registrerte hva som egentlig ble sagt. Kanskje må du gjøre en dobbeltsjekk for å kunne skille fantasi fra virkeligheten fordi du var så oppslukt i dagdrømmen at den føltes som 100% virkelighet. Denne opplevelsen kaller vi en hypnotisk tilstand.

Historie

Hypnose kan spores tilbake til 1500 f.kr. der det ble kalt «tempelsøvn», men tok vitenskapelig form under opplysningstiden der en tro på menneskets evner fremmet humanistiske idealer i et samfunnsmessig perpektiv. Kirurgen James Braid var den første som isolerte hypnotisk tilstand og beviste at det var en normal mental tilstand som kunne oppnås uten bruk av fysiske gjenstander eller kobles mot det paranormale. Hypnose ble brukt som behandling under verdenskrigene med gode resultater for soldater med krigsnevroser. Dr. Vladmir Raikov utarbeidet en metode på 60-tallet for å gjøre utrente mennesker til fabelaktige malere og komponister ved hjelp av hypnose. Hypnoterapi ble definert i 1973 som en metode for å øke motivasjon og endre adferdsmønster ved hjelp av konsultasjon med en terapeut.

I dag benyttes hypnose i mange scenario, alt fra underholdningsshow til selvhjelp og terapeutisk behandling mot frykt og uvaner.

Hva skjer når man er hypnotisert?

Hypnose er en normal mental tilstand der sinnet ditt fokuseres og konsentreres om en bestemt ting/handling og kroppen ofte er avslappet. Hypnose er ikke det samme som søvn, men for en observatør kan det se likt ut når man bruker det i sammenheng med terapi. I hypnotisk tilstand forbigås det kritiske filteret som normalt brukes til logiske beslutninger og tolkninger. Det letter adgangen til den ubevisste delen av sinnet, stedet hvor den mentale- og fysiske hukommelsen sitter, der hvor vaner og mønstre blir skapt og lagret, og der de kan forandres!

Alle mennesker opplever hypnose forskjellig, og hver enkelt hypnose kan oppleves forskjellig. Flesteparten opplever det som en følelse av dyp psykisk avslapping og velbehag. Du vil føle og merke at du har full kontroll til enhver tid. Du kan åpne øynene når du selv ønsker det, og du hører alt som skjer rundt deg i omgivelsene til en hver tid. En hypnotisk tilstand kan ofte gi en følelse av tidløshet.

Selvhypnose

Mange liker effektene fra avslapning og fokus så godt at de lærer seg å mestre selvhypnose for den behagelige følelsen av ro og forsterket konsentrasjon det gir. Det kan være et kraftig verktøy i forkant av krevende øyeblikk som idrettsprestasjoner, prøver og eksamen, viktige presentasjoner og vanskelige stunder som begravelser og avskjed med mennesker og jobb man har nære forhold til. Noen minutters selvhypnose kan forbedre læring og forberede deg på de vanskelige oppgavene.

Fakta om hypnose:

  1. Ordet hypnose er gresk og stammer fra søvnguden Hypnos, men man sover ikke når man er i hypnose.
  2. All hypnose er selvhypnose. Det går ikke an å hypnotisere noen mot deres vilje.
  3. Under hypnose beholder du alltid full kontroll. Det er umulig å påvirke noen til å gjøre ting mot deres vilje eller prinsipper.
  4. Hypnose er ikke noe sannhetsserum som kan få deg til å fortelle ting du ikke vil dele, og siden du har lettere tilgang til fantasien kan det faktisk være lettere å lyve under hypnose enn i vanlig våken tilstand.
  5. Det finnes ingen dokumenterte tilfeller i historien om at en person har blitt værende i hypnose. Det verste som kan skje er at du faller i en vanlig søvn og våkner etter en liten stund.

Terapi og behandlinger

Terapi er ekstra virkningsfult under hypnose da man har bedre tilgang til lagrede minner og følelser. Moderne hypnoseterapeuter benytter seg ofte av nevrolingvistisk programmering (NLP) som er en måte å formulere målrettede positive budskap for å gjøre endringer i tankemønster og åpner for å sette tanker i andre rammer enn du har tenkt tidligere.

Sjekk priser og betingelser her

Har du spørsmål?

Fyll ut skjema, så tar vi kontakt ved første anledning.